Tunnisteet

AakkosNainen (2) Agility (29) AhnePazka (1) AinaUskollinen (4) Apulainen (1) Armas (1) Blogi (11) Buahhahhaa (12) C (2) ElämänMuutos (5) ElämääSivistyksenParissa (2) EpävirallisetKisat (8) Esineruutu (1) Haaste (5) Hakusana (2) Hakutreenit (16) Hallinta (3) Hallissa (7) HaneRitola (71) Hepsis (1) HERMOT!!! (12) Hieroja/Fysio (8) HiljaisenMiehenKoira (2) Hogatha (11) Huoh (63) HuonoOhjaaja (16) Idiotismia (20) IHME (12) Ii (2) Ilmaisu (11) Joulu (3) Judge-mm (1) Juhannus (5) Juhla (9) Jälki (17) Jörö (7) Kasvi (2) Keinu (2) Kepit (3) Klikkeri (8) Kokeet (16) Kokonaiskatselmus (20) Kontaktitreeni (1) Kosketusalusta (9) KotkanIhme (2) Kouluttamisesta (6) Kurssi (4) Kuva (4) KylläSeKotonaToimii (7) Kärsimystä (3) Lady (14) Laskurit (8) Laumapalkka (7) Leiri (8) Lelu (1) LukijanValinta (5) Luoksetulon pysäytys (27) Luonnon ihmeet (33) Lupaus (1) MaskunIhaNainen (4) MelkeinVerta (9) Metallikapula (5) MiniRaha (2) Motivaatio (4) MukaNopia (1) Määritelmä (3) NallePuh (2) NomNomNom (10) Nouto (1) Näytelmä (3) Ovara (1) Palkinto (5) Palkka (21) Pamaus (3) Pastori (1) Pazka (4) Pelko (2) Peltojälki (8) Penneli (15) PiskimusDomesticus (48) Pohdintaa (29) Pokkeri (1) Pyörä (5) Raippis (27) Rakenne (4) RakkimusDomesticus (219) Rauno (2) RautalankaMies (4) S-A (1) Saari (1) Selkäkierähdys (6) Seminaari (24) SpeedControlMimmi (2) SPLkesäleiri (5) Suru (19) Sydänkouluttaja (3) Säkkituoli (6) Säännöt (9) Tauko (2) Temppu (15) Terveys (66) TheBootCamp (4) TheRookieTest (2) Tilasto (2) TiuhtiViuhti (5) TOKO (30) Tottis (2) Treeni (127) Treenisuunnitelma (10) Tuikku (1) Tunnari (2) Tunnetila (98) TÄHTIHETKIÄ (20) Töissä (5) UusiVuosi (5) Vapaa-aika (70) Vappu (1) Varjelus (20) VauhtiaJaVaarallisiaTilanteita (5) Verta (13) Vetoketju (1) Vietit (23) Välineurheilu (2) W (1) Yövuoro (1) äityli-raipanheiluttaja (6) Ärrieri (1) ÄrränÄssä (6) ÖveriksMän (4)

lauantai 1. elokuuta 2015

Irroitus ja luoksetulo. Mikä mättää?


Miksi niin uskomattoman usein keskusteluissa kentällä / netin palstoilla / koulutuksissa ja seminaareissa... miksi ihmiset kokevat luoksetulon ja irroituksen niin äärettömän vaikeiksi opettaa? Miksi nuo liikkeet menevät helposti persiilleen? Ja paikkamakuu, sen voisi listata samaan kasaan.

Mitä sellaista on noissa kolmessa liikkeessä että ne niin usein saadaan epäonnistumaan?

IRROITUS Avata turpavärkkinsä sen verta että hampaiden välissä ollut jutska irtoaa. 
LUOKSETULO Tulla luokse kun käsketään.
PAIKKAMAKUU Pötköttää osoitetulla paikalla kunnes toisin sanotaan.

Mikä noita äärettömän vaikeita liikkeitä yhdistää?
No se on se luopuminen.

Irroituksesta luovutaan siitä hampaiden välissä olevasta tavarasta.
Luoksetulossa luovutaan liikkumisen vapaudesta ja siitä mitä ikinä juuri oltiinkaan tekemässä.
Paikkamakuussa luovutaan liikkumisen vapaudesta.

Mitenkäs näitä liikkeitä sitten treenataan? 
(sisältää yleistyksiä)

No irroitusta siten että kun koiralla on jotain suussa, niin käsketään irrottaa ja otetaan se jokin siltä pois ja kehutaan & palkataan.
Luoksetuloa siten että kun koira kirmaa vapaana niin huudetaan se luokse ja laitetaan hihnaan ja kehutaan & palkataan.
Paikkamakuuta siten että laitetaan se makuulle ja hetken päästä päästetään se sieltä ylös ja sitten kehutaan & palkataan.

No irroituksesssa koira joutui luopumaan siitä mikä ikinä siellä suussa nyt olikaan.
Luoksetulossa meni vapaus.
Paikkamakuussa kehuttiin... ööö? no ylösnoususta ja/tai paikkamakuun loppumisesta.Vinkkejä.
Nämä eivät välttämättä sovi kaikille koirille eikä tässä varmastikaan ole kaikki vinkit. Mutta jotain, ihan ajattelemisen aloittamisen avuksi ;)

Kaikkiin liikkeisiin yleispätevänä ajatuksena: Tee liikkeestä sellainen että koira haluaa suorittaa liikkeen ja/tai palkkaantuu liikkeestä/liikkeessä.

IRROITUS
Vaihtokauppa? Irroittamalla esineestä A saa luvan syöksyä esineeseen B. Esine B voi olla myös jotain syötävää mikäli se koiran mielestä on mahtava juttu.
Lupa uutteen kiinniottoon? Tipauttamalla esineen A reippaasti maahan, saapi luvan syöksyä ottamaan esineen A uudelleen suuhunsa.
Jotain kivaa tapahtuu irroittamalla? Tipauttamalla esineen A reippaasti maahan saa aikaiseksi saalisleikin ohjaajan & esineen A kanssa.
Eli sekoittamalla näitä perinteisen "luopumisen" kanssa. Välillä saa palkaksi jotain kun oikein hienosti irrottaa, välillä irrotetaan siitä kapulasta/pallosta ja luovutaan siitä ilman muuta kuin kehupalkkaa ja jatketaan jonkin muun asian harjoitusta. 

LUOKSETULO
Koira ei menetä vapauttaan tullessaan kutsusta luokse. Tai sitten koira menettää vapautensa mutta ei tajua sitä. Toimii ihan yhtä hyvin, ehkä paremminkin ;).
Kutsu luokse mutta leiki, kehu, anna namia (= palkkaa jotenkin) ilman että otat koiraa kiinni tai kytket sitä. Älä odota että koira tulee perusasentoon tai istuu eteesi, tarkoitushan ei ole palkata sivulle tulosta tai istumisesta. Tarkoitus on palkata luoksetulosta. Kehumisen voi toisinaan aloittaa jo silloin kun koira käskyn kuultuaan kääntyy tulemaan sinun suuntaasi. Sehän nimenomaan on se hetki jolloin alkaa käskyn toteutus kun kuono kääntyy sinulle ja vauhti lisääntyy. Käskyn toteutus päättyy siihen kun ollaan sinun luonasi (joo joo, te jotka treenaatte loppuasennoilla, te olette tämän vaiheen jo toteuttaneet) ja silloinhan on bileet ylimmillään, eikös? Kutsu usein luokse ihan vain siksi että on niin ihanaa olla yhdessä. Silloin ei harmita vaikka välillä se hihnakin tulisi mukaan kuvioihin. Ja sitäkin voi tehdä niin että kytkee, kehuu, irroittaa takaisin leikkimään.

PAIKKAMAKUU
Miten usein näkeekään että paikkamakuun lopussa aina otetaan perusasento ja sitten siitä palkataan. Tai vaikka ei perusasentoa, niin ohjaaja kuitenkin palaa vierelle ja sieltä palkka. Mitäs näissä nyt palkattiin? Sitä perusasentoon nousua vai? Sitä että osattiin odottaa liikkumatta kun ohjaaja palasi vierelle?
Tarkoitus on palkata siellä maassa olosta. Ja mielellään nimenomaan häiriön alla jahka keskittymiskyky sinne riittää. Eli palkataan sinne maassa olevalle koiralle (palkkaa ei suoraan maahan ettei opeteta alustan nuuskuttelua vaan namialustalle tai suoraan kädestä, ei koskaan heittäen) siten ettei koiran tarvitse muuttaa asentoaan palkan saadakseen. Ja mielellään ruokapalkka jonka kanssa ei siis ole tarkoitus leikkiä. Vaan sen palkan voi nauttia siinä ja jatkaa keskeytymättä liikkeen suorittamista.
Asian selväksi tekeminen? "aina se vaan nousee vaikka kuinka usein treenataan" Noh, oletkos kertonut sille että sieltä ei saa nousta? Seiso vaikka metrin päässä siinä koiran edessä ja kaveri antamaan pientä häiriötä (nakki, pallo, leikkiin kutsu) ja kun koira lähtee, niin EI + niska-persaus ja nätisti takaisin samaan paikkaan maahan. Tätä pari kertaa kun kyllä nuo karvakorvat silloin yleensä tajuavat että ahaa, tässä pysytään vaikka joku vähän houkuttelisikin :DEivät nuo ole ihanaiset ole kuulkaa tyhmiä eivätkä ne milloinkaan meille v%ttuile eivätkä keskisormea näytä. Me ohjaajat vain olemme niin harmaita ja epäselviä ja puhumme epäselvästi ja viestimme puheilla eri asiaa ja kropalla toista.... ja sitten vaadimme että koirien pitäisi ymmärtää!!
Yritetään muistaa että koira tekee aina juuri nimenomaan sen jota me siltä pyysimme/vahvistimme. Jos tulos ei ole halutunlainen, on palkkaus/vahvistus/opetus mennyt persiilleen.
Yritetään olla mahdottoman selkeitä, mustavalkoisia; varmoja siitä mitä haluamme ja halutaan samaa eilen, tänään ja vielä huomennakin eikä muuteta mieltä koko aikaa; hallitaan kroppamme ja sen sanoma; autetaan niitä koiria kertomalla kaikin mahdollisin tavoin että ei, tätä ei haluta ja JES, tätä me halutaan, tämä on hyvä! ; ja mietitään tosi tarkkaan että mitä me liikkeen eri vaiheissa palkkaamalla oikein vahvistammekaan ;)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti