Tunnisteet

AakkosNainen (2) Agility (29) AhnePazka (1) AinaUskollinen (4) Apulainen (1) Armas (1) Blogi (11) Buahhahhaa (12) C (2) ElämänMuutos (5) ElämääSivistyksenParissa (2) EpävirallisetKisat (8) Esineruutu (1) Haaste (5) Hakusana (2) Hakutreenit (16) Hallinta (3) Hallissa (7) HaneRitola (71) Hepsis (1) HERMOT!!! (12) Hieroja/Fysio (8) HiljaisenMiehenKoira (2) Hogatha (11) Huoh (63) HuonoOhjaaja (16) Idiotismia (20) IHME (12) Ii (2) Ilmaisu (11) Joulu (3) Judge-mm (1) Juhannus (5) Juhla (9) Jälki (17) Jörö (7) Kasvi (2) Keinu (2) Kepit (3) Klikkeri (8) Kokeet (16) Kokonaiskatselmus (20) Kontaktitreeni (1) Kosketusalusta (9) KotkanIhme (2) Kouluttamisesta (6) Kurssi (4) Kuva (4) KylläSeKotonaToimii (7) Kärsimystä (3) Lady (14) Laskurit (8) Laumapalkka (7) Leiri (8) Lelu (1) LukijanValinta (5) Luoksetulon pysäytys (27) Luonnon ihmeet (33) Lupaus (1) MaskunIhaNainen (4) MelkeinVerta (9) Metallikapula (5) MiniRaha (2) Motivaatio (4) MukaNopia (1) Määritelmä (3) NallePuh (2) NomNomNom (10) Nouto (1) Näytelmä (3) Ovara (1) Palkinto (5) Palkka (21) Pamaus (3) Pastori (1) Pazka (4) Pelko (2) Peltojälki (8) Penneli (15) PiskimusDomesticus (48) Pohdintaa (29) Pokkeri (1) Pyörä (5) Raippis (27) Rakenne (4) RakkimusDomesticus (219) Rauno (2) RautalankaMies (4) S-A (1) Saari (1) Selkäkierähdys (6) Seminaari (24) SpeedControlMimmi (2) SPLkesäleiri (5) Suru (19) Sydänkouluttaja (3) Säkkituoli (6) Säännöt (9) Tauko (2) Temppu (15) Terveys (66) TheBootCamp (4) TheRookieTest (2) Tilasto (2) TiuhtiViuhti (5) TOKO (30) Tottis (2) Treeni (127) Treenisuunnitelma (10) Tuikku (1) Tunnari (2) Tunnetila (98) TÄHTIHETKIÄ (20) Töissä (5) UusiVuosi (5) Vapaa-aika (70) Vappu (1) Varjelus (20) VauhtiaJaVaarallisiaTilanteita (5) Verta (13) Vetoketju (1) Vietit (23) Välineurheilu (2) W (1) Yövuoro (1) äityli-raipanheiluttaja (6) Ärrieri (1) ÄrränÄssä (6) ÖveriksMän (4)

lauantai 6. syyskuuta 2014

Kouluttamisen kauneudesta


Sivuutetaan oma luonnonkaunis *virn* ulkonäköni ja keskitytään asiasisältöön ja suuriin tunteisiin ;) Torstaina, kuten jo aiemmin mainitsin, alkoi uusi ryhmäni pyörimään.

Silloin kun ryhmän koirissa on kaikissa työmoottori paikoillaan ja ohjaajilla kompassi kunnossa, on toiminta auttamattoman kaunista. Ensimmäinen treenikerta sujui hyvin, jokaiselle koirakolle löytyi jokin ensimmäinen suunta ja tärkeä painopiste jonka työstämisestä päästiin alkuun. Seuraavaa kertaa varten saimme jo ensimmäiset yksilölliset kotiläksyt sovittua. Tavoitteeni oli saada taustatietoa jotta ensi viikolla voin ohjata koirakkoja kunkin oman tavoitteen mukaan... ja pääsimmekin tähän pisteeseen jo ensimmäisellä kerralla! Hienoa!
Kirsikkana kermavaahdon päällä oli tänään sähköpostissa saapuneet kommentit ensimmäisen tunnin sujumisesta ;)

Päivän parhaimmat hetket tapahtuivat kuitenkin juuri ennen ryhmäni alkua. Omissa akiliitotreeneissämme. Voi kuulkaa! En tiedä onko kyse alkuihastuksesta joka haihtuu ajan myötä vai olenko taas kerran vahingossa osunut sellaisen kouluttajan ryhmään joka sopii minulle kuin nyrkki silmään? Joo, tiedän, olen kyllä (tahattomista vartalon liikkeistä ja huokauksista) huomannut että en missään nimessä ole hänen lahjakkaimpia oppilaitaan. Mutta vielä en ainakaan ole nähnyt että hän olisi vuoksemme hiuksiaan repinyt tai masennukseen vaipunut.

Krooh....phyyyh....
Uutta näkökulmaa ohjaamiseen, sen olen löytänyt! Siis näkökulmia löytyy niin monta kuin katsojiakin. Mutta SpeedControlMimmi kyllä laittaa asioita hyvinkin eri järjestykseen kuin RautalankaMies. Enkä siis sano että kumpikaan olisi enemmän oikeassa tai väärässä kuin toinenkaan. Näkökulma ja painotukset ovat vain erit. Rikkautta oppia katsomaan ja suorittamaan samaa liikesarjaa eri ajatuksella.

SCM ei pelkästään kerro mitä pitää tehdä ja miten. Myöskin miksi se pitää tehdä näin, mistä syystä sitä ei kannata tehdä noin... ajatuksella, selittäen, varmistaen että ymmärrän ohjeen takana olevan ajatuksen. Ottaa vyötäröstä kiinni ja kääntää oikeaan suuntaa, menee esteeksi radalle huolehtien ettei ohjaaja pysty syöksymään väärään suuntaan, näyttää ja uusii, uusii ja uusii kunnes alkaa sujumaan.

Yksi suurista oivalluksista torstain treeneissä oli tissit. Eli rintamasuunta. Kyllähän minä teoriatasolla tiesin että tissit osoittaa menosuuntaan (tässä kohdassa pysytään siis teoriatasolla, unohdetaan maan vetovoiman vaikutus ja oletetaan että ollaan... nuoria ja kiinteitä?). Mutta kahdessa erittäin tärkeässä kohdassa käytännössä en silti ole huomioinut tätä asiaa lainkaan.

Ensimmäisen esteen yli kutsussa ja vastaavissa tilanteissa. Otin kyllä kädellä oikean ohjauksen, mutta olin rintamasuunta koiraan päin. Eli siis tissit osoittivat (buahhahhaaa!!) koiraan eli siis menosuunta oli koiran taakse! Jolloin koira kyllä käden liikkeestä ja käskystä lähtee liikkeelle MUTTA ei tule suoraan kohti koska rintamasuunta on koiraa hidasta & pysäyttävä!
Koira pitää siis "ottaa liikkeelle" ja kerätä luokse siten että ohjaaja on tasan tarkkaan sivuttain koiraan. Nih!

Sama idea renkaassa. Rakkimushan osaa hypätä renkaan läpi mutta valitsee useimmiten jomman kumman reuna-aukoista. Miksikö? Koska ohjaaja/appari on ollut kohdistamassa palkkaa renkaan keskelle ollen itse rintamasuunta suoraan koiraan päin. Eli vaikka on käsketty tulla suoraan kohti niin kroppa on käskenyt hidastaa ja kieltänyt tulemasta kohti.

Itsestään selviä asioita, joo. Mutta kun ei vain ole osannut tuota rintamasuunta-ajatusta toteuttaa kaikissa paikoissa joissa olisi pitänyt. Vaan taas olen viisastunut.

Rakkimus esitti niin mahtavia loikkauksia että en olisi keväällä uskonut että tämäkin päivä taas tulee. SCM:n ohjatessa Rakkimusta näin pilkahduksen tuon karvaperseen todellisesta potentiaalista. Huoh. On se vaan niin hyvä.

Meidän tottis on nyt edennyt ihan hiukan, kuten varmaan on päivityksistäkin huomattu. Treenikärpänen, se järjestelmällinen, on sen myötä päässyt taas puraisemaan. Tunnetilaa tahkotessa on treenien teknisen osuuden suunnittelu jäänyt nollatasolle. Mutta nyt siihen pitää taas panostaa. Muuten tunnetilatreenit menevät hukkaan jos muilta osilta jäämme tahkoamaan samalle tasolle pitkäksi aikaa. Eli seuraava sivutavoite: järjestelmällistä teknisen edistymisen tavoittelua tunnetilan tärkeyttä unohtamatta.
Haluan leirille. Haluan tätä.

3 kommenttia:

  1. Te olitte niin hyviiiii!!!

    Pienistä oivalluksista ;)

    VastaaPoista
  2. No mutta johan oli vauhdikasta katseltavaa ja täytyy kompata Hokaa eli TE OLETTE hyviä - kunhan muistat pitää ne yhdet jutut sojottamassa oikeaan suuntaan ;D

    Videossa näkyi hieno tekemisen meininki vaikka kuvaaja oli komennettu kilometrin päähän :P

    VastaaPoista