Tunnisteet

AakkosNainen (2) Agility (29) AhnePazka (1) AinaUskollinen (4) Apulainen (1) Armas (1) Blogi (11) Buahhahhaa (12) C (2) ElämänMuutos (5) ElämääSivistyksenParissa (2) EpävirallisetKisat (8) Esineruutu (1) Haaste (5) Hakusana (2) Hakutreenit (16) Hallinta (3) Hallissa (7) HaneRitola (71) Hepsis (1) HERMOT!!! (12) Hieroja/Fysio (8) HiljaisenMiehenKoira (2) Hogatha (11) Huoh (63) HuonoOhjaaja (16) Idiotismia (20) IHME (12) Ii (2) Ilmaisu (11) Joulu (3) Judge-mm (1) Juhannus (5) Juhla (9) Jälki (17) Jörö (7) Kasvi (2) Keinu (2) Kepit (3) Klikkeri (8) Kokeet (16) Kokonaiskatselmus (20) Kontaktitreeni (1) Kosketusalusta (9) KotkanIhme (2) Kouluttamisesta (6) Kurssi (4) Kuva (4) KylläSeKotonaToimii (7) Kärsimystä (3) Lady (14) Laskurit (8) Laumapalkka (7) Leiri (8) Lelu (1) LukijanValinta (5) Luoksetulon pysäytys (27) Luonnon ihmeet (33) Lupaus (1) MaskunIhaNainen (4) MelkeinVerta (9) Metallikapula (5) MiniRaha (2) Motivaatio (4) MukaNopia (1) Määritelmä (3) NallePuh (2) NomNomNom (10) Nouto (1) Näytelmä (3) Ovara (1) Palkinto (5) Palkka (21) Pamaus (3) Pastori (1) Pazka (4) Pelko (2) Peltojälki (8) Penneli (15) PiskimusDomesticus (48) Pohdintaa (29) Pokkeri (1) Pyörä (5) Raippis (27) Rakenne (4) RakkimusDomesticus (219) Rauno (2) RautalankaMies (4) S-A (1) Saari (1) Selkäkierähdys (6) Seminaari (24) SpeedControlMimmi (2) SPLkesäleiri (5) Suru (19) Sydänkouluttaja (3) Säkkituoli (6) Säännöt (9) Tauko (2) Temppu (15) Terveys (66) TheBootCamp (4) TheRookieTest (2) Tilasto (2) TiuhtiViuhti (5) TOKO (30) Tottis (2) Treeni (127) Treenisuunnitelma (10) Tuikku (1) Tunnari (2) Tunnetila (98) TÄHTIHETKIÄ (20) Töissä (5) UusiVuosi (5) Vapaa-aika (70) Vappu (1) Varjelus (20) VauhtiaJaVaarallisiaTilanteita (5) Verta (13) Vetoketju (1) Vietit (23) Välineurheilu (2) W (1) Yövuoro (1) äityli-raipanheiluttaja (6) Ärrieri (1) ÄrränÄssä (6) ÖveriksMän (4)

sunnuntai 31. elokuuta 2014

Etsivä löytää?


Syyskesän kylmät illat ja edelleen hehkuvien päivien lämmin henkäys. Mökillä. Aaaah, mikä ihana rauha. Muutama viikko ylitöitä ja vapaa-ajallakin runsaasti aktiviteettia, siihen päätteeksi 12 vuorokautta duunia peräkanaa. Minä olen niiiiin ansainnut vapaan viikonlopun. Ja sellaisen sain. Rauhallista oleilua, lenkkeilyä, ruokamarkkinat, sotapaatteja joella, struudeleita kermavaahdolla, sauna ja lonkero, minitomaatteja, hehkuva kakluuni, Jörön ja Rakkimuksen kanssa rauhallista olemista ilman kiirettä minnekään.

Ja hakutreenit ;)

Testasimme (puolin ja toisin tietysti) uuden hakutreeniporukan. Pari nuorta tuolta pohjoisemmasta, molemmat kennellinjalta valmistuneita. Heidän tiensä oli kulkenut tänne sivistyksen kehtoon. Koska sopivaa hakuryhmää ei tytöille ollu löytynyt, polkaisivat he omat treenit pystyyn. Alku ainakin tuntuu lupaavalta. Suurin osa ryhmästä on aloittelijoita mutta mukana on myös pidempään lajia harrastaneita. Eli kenenkään ei tarvitse hävetä omaa osaamattomuuttaan mutta tietotaitoa löytyy kuitenkin riittävästi jottei touhu mene ihan ihmettelyksi. Ryhmän koko mahdollistaa myös sen, ettei treenejä peruta vaikka yksi tai kaksi olisikin estynyt osallistumasta. Toivon todella että tämä konsepti toimii!

Mites sitten Rakkimus suoriutui?
Noh. Odotetusti. Se lienee se oikea sana tähän kohtaan.

Ensimmäinen pisto:
Maalimies lähti palkan kanssa Rakkimuksen katselessa, syvyys about 25m, piilopaikka tiheämmän metsänkohdan keskellä. Rakkimus älysi saman tien mistä on kyse, seurasi maalimiestä ja vietti nousi. Kontaktin kautta sai lähtöluvan ja lähti ohjattuun suuntaan. Hyvä!!

Toinen pisto:
Samanlainen alku, maasto hiukan avoimempaa, syvyys about 30m, piilo kallion seinämän edessä kuusen juurella. Tässä löytyi treenin aihetta, etäisyys ohjaajasta oli vähän rajalla. Tein kyllä virheenkin, luulin Rakkimuksen löytäneen maalimiehen ja lähdin etenemään keskilinjalta piilolle päin. Vaan ei Rakkimus ollutkaan osunut piilolle. Meni eestaas kuin hyrrä ja etsi moneen kertaan sen kuusen juurelta jossa minä olin jokin aika sitten ollut maalimiehenä. Etsi sinnikkäästi lyhyitä pätkiä ja palasi (vähintään katseella) luokseni tasaisin väliajoin saamaan vahvistusta eli toistettiin käskyä. Valitettavasti kuono oli täysin kiinni ja koira haki vain silmillään. Matkaa tuli mittariin mutta gepsi ei toiminut ;) Totesin että ei tuo tällä kerralla kuonoaan avaa, joten maalimies löytyi ääniavulla.

Kolmas pisto:
Edelleen samanlainen alku, kallioisempi maasto, syvyys about 25m, piilo kallion takana. Nyt Rakkimus osasi jo alkuhommelit, ensin katsellaan maalimiehen katoamista hetki, sitten käännytään, sitten käännytään takaisin, istutaan, otetaan katsekontakti ja sitten ampaistaan käden osoittamaan suuntaan. Hyvä!! Pienen pieni ulahdus ensimmäisen loikan aikana, muuten osasi karvapersaus keskittyä hiljaa tekemiseen koko treenin läpi. Viimeinen maalimies löytyi helposti joten hyvä mielikuva seuraaviin treeneihin on pohjustettu.

Rakkimus käyttäytyi kaikissa pistoissa  maalimiehen luona erittäin hienosti, ei vauhkonnut eikä hyppinyt päin, ei myöskään aiheuttanut irtosormia tai muita vammoja. Keskilinjalta lähti matkaan vauhdilla ja määrätietoisesti (vaikka sitten menikin silmillä eikö kuonolla mutta kuitenkin). Keskilinjalla ei tarvinnut hetsata eikä hillua, koira meni työmoodille ja nousi viettiin pelkillä alkuohjauksilla.

Seuraaviin hakutreeneihin mennään näillä kommenteilla & suunnitelmilla:
 • Ensimmäinen pisto helppo, suora + syvä. Maalimies valmiiksi suht syvälle, näyttäytyy sieltä ja koira suorana pistona kauas meikäläisestä (venytetään napanuoraa).
 • Toisen piston aiheena nenän avaus. Suora, max 30m syvä. Maalimies valmiina piilossa (kunnolla piilossa). Ohjaaja ei poistu keskilinjalta vaan sieltä toistaa käskyä jos ei heti onnistu. Ideana tehdä sellainen pisto jota ei voi löytyy jos ei avaa kuonoaan. Samalla idealla aikoinaan avattiin kuono peltojäljellä joten toiminee täälläkin. Jos ei onnistu niin ei ääniapuja, vaan ennemmin ohjaaja 5m kerrallaan etenee piilon suuntaan ja "ajaa" Rakkimuksen etsimään.
 • Kolmas pisto samanlainen kuin ensimmäinen.
 • Muistettava ohjaaja-koira napanuora!!
 • Sählääminen kiellettävä
 • Maalimies ei saa löytyä polun varrelta, tuo kaupunkilais-karvaperse kulkee mieluiten polkuja pitkin
 • Maalimiehen pitää kehua reilusti, reippaalla äänellä (auttaa myös siihen että minä löydän maalimiehen!)
Illan lopuksi rauhallinen tottistreeni (ei kentällä vaikka siellä pyörähdettiinkin, paikallinen KKKK* oli taas paikalla ja silloin minä mieluummin poistun toisaalle) joka ei mennyt ihan nappiin tunnetilan suhteen mutta teknisesti oli yllättävänkin hyvä. Voitteko uskoa että olen saanut tuon karvaperseen maahanmenoa huomattavasti sähäkämmäksi! No en olisi minäkään uskonut, mutta siltä se nyt näyttää. Melkeinpä nopealta!

Työmoottoria, viettiä ja keskittymiskykyä, niitä kaikkia löytyi tänään hienosti.
Kyllä on ilo treenata toimivan koiran kanssa.

Pitäisiköhän huomenna tehdä vähän tottista? Keskiviikkona näes tapahtuu sillä saralla. Ei mitään virallista mutta kuitenkin vakavissaan ;D

*KyttääKyylääKaakattavatKalkkunat


2 kommenttia:

 1. Ihan ku sä et aina luottais Rakkimuksen kykyihin ;)
  Onnea keskiviikkoon. Vaikkette sitä tarviikkaan!

  VastaaPoista
 2. Oooooh... Te ootte kohta meirän iroleita niinkun YKÄ-KEPU! :P

  VastaaPoista