Tunnisteet

AakkosNainen (2) Agility (29) AhnePazka (1) AinaUskollinen (4) Apulainen (1) Armas (1) Blogi (11) Buahhahhaa (12) C (2) ElämänMuutos (5) ElämääSivistyksenParissa (2) EpävirallisetKisat (8) Esineruutu (1) Haaste (5) Hakusana (2) Hakutreenit (16) Hallinta (3) Hallissa (7) HaneRitola (71) Hepsis (1) HERMOT!!! (12) Hieroja/Fysio (8) HiljaisenMiehenKoira (2) Hogatha (11) Huoh (63) HuonoOhjaaja (16) Idiotismia (20) IHME (12) Ii (2) Ilmaisu (11) Joulu (3) Judge-mm (1) Juhannus (5) Juhla (9) Jälki (17) Jörö (7) Kasvi (2) Keinu (2) Kepit (3) Klikkeri (8) Kokeet (16) Kokonaiskatselmus (20) Kontaktitreeni (1) Kosketusalusta (9) KotkanIhme (2) Kouluttamisesta (6) Kurssi (4) Kuva (4) KylläSeKotonaToimii (7) Kärsimystä (3) Lady (14) Laskurit (8) Laumapalkka (7) Leiri (8) Lelu (1) LukijanValinta (5) Luoksetulon pysäytys (27) Luonnon ihmeet (33) Lupaus (1) MaskunIhaNainen (4) MelkeinVerta (9) Metallikapula (5) MiniRaha (2) Motivaatio (4) MukaNopia (1) Määritelmä (3) NallePuh (2) NomNomNom (10) Nouto (1) Näytelmä (3) Ovara (1) Palkinto (5) Palkka (21) Pamaus (3) Pastori (1) Pazka (4) Pelko (2) Peltojälki (8) Penneli (15) PiskimusDomesticus (48) Pohdintaa (29) Pokkeri (1) Pyörä (5) Raippis (27) Rakenne (4) RakkimusDomesticus (219) Rauno (2) RautalankaMies (4) S-A (1) Saari (1) Selkäkierähdys (6) Seminaari (24) SpeedControlMimmi (2) SPLkesäleiri (5) Suru (19) Sydänkouluttaja (3) Säkkituoli (6) Säännöt (9) Tauko (2) Temppu (15) Terveys (66) TheBootCamp (4) TheRookieTest (2) Tilasto (2) TiuhtiViuhti (5) TOKO (30) Tottis (2) Treeni (127) Treenisuunnitelma (10) Tuikku (1) Tunnari (2) Tunnetila (98) TÄHTIHETKIÄ (20) Töissä (5) UusiVuosi (5) Vapaa-aika (70) Vappu (1) Varjelus (20) VauhtiaJaVaarallisiaTilanteita (5) Verta (13) Vetoketju (1) Vietit (23) Välineurheilu (2) W (1) Yövuoro (1) äityli-raipanheiluttaja (6) Ärrieri (1) ÄrränÄssä (6) ÖveriksMän (4)

tiistai 15. huhtikuuta 2014

Orivesi 29-30.3.2014 / Part III, meitin reenitRyhmämme koulutusohjaaja oli minulle uusi tuttavuus. Olin kuullut hänestä mutta en kertaakaan ole ollut hänen ohjattavanaan. Ensin kävimme lyhyesti keskustellen läpi jokaisen koiran. Ikä, koulutustausta, onnistumiset, ongelmat, miten yritetty korjata, mikä ohjaajan mielestä sopii ja ei sovi... nooh, te tiedätte miten tämä homma pelaa. Koirat laitettiin ikäjärjestykseen ja kentälle marssi ensin porukan nuorin ja Rakkimus vanhimpana pääsi treenilistan viimeisimmäksi.

Meidän ensimmäiset treenimme menivät huonosti. No siinä mielessä hyvin, että Rakkimus toimi juuri kuten olin kertonutkin. Ja samoin minä. Eli kouluttaja varmastikin näki todellisen tilanteen. Mitään uutta ja maatamullistavaa ei kouluttaja sanonut. Ja sehän nyt olisikin ollut ihme, on tässä sen verran vietetty aikaa spl-koulutusohjaajien ja muidenkin kouluttajien ja seminaarin pitäjien kuunteluetäisyydellä, että en usko että tästä koiran koulutuksesta (ainakaan tätä rotua ajatellen) kovin uusia ja ihmeellisiä ja ennenkuulumattomia ideoita enää löytyy (tai noh, löytyyhän niitä jos osuu oikeaan metsäykseen). Tai tietysti jos joku lopultakin löytää sen kaivatun Viisasten Kiven ;)

Okei, siis eka treeni (la)
Piippausta, sählää, tosi tosi lyhyitä onnistumisen hetkiä. Se saakelin nurmikenttä oli paria koiraa aiemmin ruvennut muuttumaan mutaliejuksi joten siinä pienen kumpareen kohdalla meikäläinen tempaisi seuraamisen pohjanmaan kautta. Onneksi aurigon lämmittämää mutaa oli vain kaksi senttiä ikiroudan päällä. Ja meikäläisellähän oli, koska olimme pohjoisessa, tietysti pitkät kalsarit treenihousujen alla. Joten nou hätä, ravistaen pahimmat mudat veks ja matka jatkui.
Siinä tuli sitten ekat nootit.
- mä vaadin erilaista eri kerroilla
- katsekontakti pitää valita tiettyyn paikkaan, ei tietylle "tästä tähän käy" alueelle
- seuraamisen paikka on totaali väärä ja siitä aiheutuvat kaikki kääntymisten ongelmat
- koira tuotiin kentälle väärässä tilassa
- treenin alku (ohjaajan "näin me normisti treenataan") oli suunnittelematon
Verrattiin treeniä kainalopalkalla, kenttäpalkalla ja taskupalkalla.

Toka treeni (la)
Koira ajettiin oikeaan mielentilaan kentän reunalla. Tämänhän me siis osaamme, sen tunnetilan ylläpitohan se ongelma on. Puututtiin reippaasti seuraamispaikkaan sekä ohjaajan liikkumiseen ja käskyihin. Tehtiin pelkästään kainalopalkalla; appari hihnan päässä, askel taakse - käsky - askel taakse - käsky - pari kolme askelta eteenpäin jne siten että appari huolehti paikasta.

Kolmas treeni (su)
Koira tuli jo heti autosta hyvässä mielentilassa. Lyhyt lenkki, edelleen täysin oikea mielentila. Vietti nousi kun suunnattiin kentälle. Koira oli parhaimmassa tilassa mitä tänä viikonloppuna nähtiin. Vahvistettiin paikkaa. Palkattiin laumalla, pallo kainalossa lähinnä ohjaavana ja paikkaa avustavana. Puututtiin irroituksiin (jumittaa?). Treenattiin saalispalkkaa koska (hups!) ohjaaja kiepauttaa saaliin selkänsä näkymättömiin joka heilautuksella. Selittää muutan yhden pikku jutun jonka huomasin viime syksynä ;)
- a-a--o-o--e-e--ä-ä  Puhu suomea! Sano EI. Älä änkytä ihmeellisiä vaihtuvia juttuja.
Lyhyt treeni jonka aikana koira oli koko ajan oikeassa mielentilassa. Noita hetkiä ei passaa hukata, joten lyhyestä virsi kaunis :D

Neljäs treeni (su)
Kentälle suht ok tunnetilassa mutta ei siinä parhaimmassa. Ei mitään uutta tekemisessä, vahvistettiin tunnetilaa, oikeaa paikkaa, solvattiin (porukalla :D ) ohjaajan änkytyskomentoja (ryhmästä löytyi vertaistukea tähänkin) sekä palkkauskiepautuksia.  Eli loppuvahvisteluja ja hienosäätöä.
Viimeisen treenin purussa (siis jokainen treeni purettiin ohjaajan palattua kentälle; toimiva tsydeemi) kouluttaja teki yhteenvedon viikonlopusta jokaiselle koirakolle.

Meidän treeniyhteenveto
- Selkeyttä ohjaamiseen
- Mustavalkoisuutta, säännöt samalla pilkutuksella joka ainoa kerta
- Seuraamisen paikka
- Treenit pitää suunnitella ja toteuttaa järjestelmällisemmin
- Tunnetilan vuoksi vielä "about 3000" toistoa laumapalkalla mutta kainalopallo avusteena
- Stressi- ja tapakoira; rutiinia, rutiinia ja vielä rutiinia. Etumerkit joka ikinen kerta. Liikkeet pitää treenata aina eri järjestyksessä mutta ei mitään liikkeiden rikkomisia, ei minkäänlaisia.
Pääasiat: tunnetila ja rutiini.

Ja mitäs sitten...?
Edelleenkään mitään uutta ja mullistavaa ei tullut vastaan. Lauman ja kainalopalkan yhdistämistä tuolla tavalla en ole ennen nähnyt, se tuntui todella luontevalta. Olen aina kokenut hankalaksi valinnan noiden kahden välillä mutta tämä "istui käteeni" todella luontevasti. Pidin siitä miten kouluttaja luonnehti Rakkimusta. Rehellisesti antaen käytännön ohjeita; tee näitä enemmän, vältä näitä. Joka koirassa on puutteensa, niiden rehellinen tunnustaminen on oikea tie. Koiran ja ohjaajan analysointi, käytettävissä olevien työkalujen listaaminen, se on aina vaivan arvoista.
Aina silloin tällöin ihmiselle (meikäläiselle ainakin) tekee hyvää tämä tällainen treenin ja analysoinnin täyteinen viikonloppu. Vaikka lopputulos on jo ennalta tiedossa niin asioiden läpikäynti, kokonaiskuvan päivittäminen ja jo tiedossa olevien asioiden listaaminen, se nostaa muistin syövereistä kaikki tarvittavat pikkujutut taas pintaan. Muistin virkistystä ja motivaation nostoa.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti