Tunnisteet

AakkosNainen (2) Agility (29) AhnePazka (1) AinaUskollinen (4) Apulainen (1) Armas (1) Blogi (11) Buahhahhaa (12) C (2) ElämänMuutos (5) ElämääSivistyksenParissa (2) EpävirallisetKisat (8) Esineruutu (1) Haaste (5) Hakusana (2) Hakutreenit (16) Hallinta (3) Hallissa (7) HaneRitola (71) Hepsis (1) HERMOT!!! (12) Hieroja/Fysio (8) HiljaisenMiehenKoira (2) Hogatha (11) Huoh (63) HuonoOhjaaja (16) Idiotismia (20) IHME (12) Ii (2) Ilmaisu (11) Joulu (3) Judge-mm (1) Juhannus (5) Juhla (9) Jälki (17) Jörö (7) Kasvi (2) Keinu (2) Kepit (3) Klikkeri (8) Kokeet (16) Kokonaiskatselmus (20) Kontaktitreeni (1) Kosketusalusta (9) KotkanIhme (2) Kouluttamisesta (6) Kurssi (4) Kuva (4) KylläSeKotonaToimii (7) Kärsimystä (3) Lady (14) Laskurit (8) Laumapalkka (7) Leiri (8) Lelu (1) LukijanValinta (5) Luoksetulon pysäytys (27) Luonnon ihmeet (33) Lupaus (1) MaskunIhaNainen (4) MelkeinVerta (9) Metallikapula (5) MiniRaha (2) Motivaatio (4) MukaNopia (1) Määritelmä (3) NallePuh (2) NomNomNom (10) Nouto (1) Näytelmä (3) Ovara (1) Palkinto (5) Palkka (21) Pamaus (3) Pastori (1) Pazka (4) Pelko (2) Peltojälki (8) Penneli (15) PiskimusDomesticus (48) Pohdintaa (29) Pokkeri (1) Pyörä (5) Raippis (27) Rakenne (4) RakkimusDomesticus (219) Rauno (2) RautalankaMies (4) S-A (1) Saari (1) Selkäkierähdys (6) Seminaari (24) SpeedControlMimmi (2) SPLkesäleiri (5) Suru (19) Sydänkouluttaja (3) Säkkituoli (6) Säännöt (9) Tauko (2) Temppu (15) Terveys (66) TheBootCamp (4) TheRookieTest (2) Tilasto (2) TiuhtiViuhti (5) TOKO (30) Tottis (2) Treeni (127) Treenisuunnitelma (10) Tuikku (1) Tunnari (2) Tunnetila (98) TÄHTIHETKIÄ (20) Töissä (5) UusiVuosi (5) Vapaa-aika (70) Vappu (1) Varjelus (20) VauhtiaJaVaarallisiaTilanteita (5) Verta (13) Vetoketju (1) Vietit (23) Välineurheilu (2) W (1) Yövuoro (1) äityli-raipanheiluttaja (6) Ärrieri (1) ÄrränÄssä (6) ÖveriksMän (4)

tiistai 29. huhtikuuta 2014

Nyt tutisee puntit...


minä 
kouluttajana

Minä olen hyvä, eläväinen ja innostava kouluttaja. Minulla on silmää todeta eri henkilötyypeille sopiva koulutusmetodi, kykyä asettua toisen rooliin ja tunnistaa tarpeet.

MUTTA vain silloin kun ollaan minun omien aiheideni parissa. Niiden aiheiden joissa, yksinkertaisesti ja liioittelematta, minä olen asiantuntija, se jonka puoleen muut kääntyvät.
Näin se vain on. Kouluttaminen on ihanaa, se täyttää jonkin sisäisen tarpeeni. Tiedon jakaminen, oppimisen edistäminen, oikeiden toimintamallien rakentaminen. Yksi elämäni suurimmista iloista.

Koiran ohjaajan kouluttaminen.
Ja minä.
Minä koiran ohjaajan kouluttajana.
.... niih.

Tämä ei nyt varsinaisesti satu olemaan yksi niistä aiheista joissa minä olisin se hyvä, se asiantuntija, se jolta muut kysyvät neuvoa. Ei todellakaan. Tämä on aihe jossa minä olen aloittelija, vasta pintaa raapaissut. Sen verran syvältä kylläkin että tiedän jo aika tarkkaan että miten pieni osanen se on, jonka minä tunnen.
Kouluttaminen vaatii opiskelua, miten muka voisi opettaa jotain mitä ei ensin itse osaa. Ei mitenkään. Vaan tämä kun ei ole niin yksinkertaista. Jokainen koira on erilainen, jokainen ohjaaja on erilainen, jokainen koirakko yhdistelmänä on erilainen, ainutlaatuinen. Ja, kuten eräs säteilevä henkilö minulle monasti on muistuttanut: on miljoona tietä roomaan. Eli ei ole yhtä ja ainoaa oikeaa vastausta, tapoja on monia.

Vaan siinäpä se. Meikäläinen kun on kotoisin maailmasta jossa kaikki on juuri siksi helppoa että vain yksi vastauksista on oikea, vain yksi toimintatapa on hyväksytty. Ei tarvitse arpoa, senkus opettelet säännöt ja lait ja pykälät ja ohjeistukset ja eikun talla pohjaan ja menoksi. Nyt kun katson koirakkoa niin päässä vilisee sen seitsemän mahdollisuutta mitä voisi tehdä mutta kieli ei päästä niistä yhtään ulos koska mikään niistä ei ole ehdottoman varmasti se täydellisen oikea vaihtoehto!

Koirakoiden kanssa on yksinkertaisesti pakko välillä kokeilla. Valittu ohjaustapa voi olla täysin oikea  mutta se ei esimerkiksi sovi ohjaajan toimintamalliin. Tai koira yllättäen reagoikin eri tavalla kuin oletettiin. Tai kokeillessa huomataan että kah keppanaa, tuohon toimiikin yllättäen vielä paremmin!

AAARGH!!!!
Mä en kestä tätä oikeiden vaihtoehtojen määrää!!!!

Ei saa pelätä virheitä
Jos ei toimi, muuta suunnitelmaa
Osa jutuista on pakko testata yrittämällä, etukäteen ei voi olla varma

Vaan.... entäs kouluttajan vastuu, miten monta kertaa on varaa kokeilla ja erehtyä, miten paljon pahaa voi määrätietoisella päin perzettä menevällä kouluttamisella saada aikaan?

Arvatkaa vaan pelottaako.
No pelottaa. Ihan hervottoman paljon.
Läpäisin The Rookie Testin ja sain kutsun The Boot Campille. Sanoin "Kyllä, kiitos!" ja ryntäsin varaamaan huonetta. Lienee sanomattakin selvää että vapaa-ajan ongelmat ovat pariksi vuodeksi ohi. Nyt pelottaa vielä enemmän...

Rankan leiripäivän päätteeksi pitkä iltalenkki ja
juomatauolla pubin sohvalla bloggaamassa.
Käy se joskus näinkin ;)6 kommenttia:

 1. Nyt ois ihan hirveesti sanottavaa mutten saa niitä sanoiksi tähän. Mut sen verran kuitenkin, että kiteytit ja pähkit tuossa yllä juuri sen ja niitä asioita, miksi oot hyvä kouluttaja! Joo. Ehdottomasti!

  Ps. The Kone! ;)

  VastaaPoista
 2. Mä oon blondi myös aivoiltani, mikä ja mihin oot menossa?? Luin kahdesti ja ei avautunut :)
  Kouluttajana ja tiedon haalijana oot huippu :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä taas törmätään tähän nimimerkillä kirjoittamisen ongelmaan.... :(

   Poista
 3. No hittolainen!
  Onneksi olkoon Rookie Test:in läpäisemisestä mutta tosiaan, mihin hemmetin kuuseen sä ja Rakkimus (vai pääsekö se mukaan?) ootte matkalla?
  Mä tunnustan olevani vielä tyhmempi kuin blondi koska en tajuais vaikka sä kirjoittaisit oikealla nimelläsi :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!
   Kyllä tämä reissu ja nämä haasteet on tehtävä nimenomaan Rakkimus kainalossa, enhän minä ole yhtään mitään ilman tuota ihanaa piippaavaa karvapersettä ;)

   Poista