Tunnisteet

AakkosNainen (2) Agility (29) AhnePazka (1) AinaUskollinen (4) Apulainen (1) Armas (1) Blogi (11) Buahhahhaa (12) C (2) ElämänMuutos (5) ElämääSivistyksenParissa (2) EpävirallisetKisat (8) Esineruutu (1) Haaste (5) Hakusana (2) Hakutreenit (16) Hallinta (3) Hallissa (7) HaneRitola (71) Hepsis (1) HERMOT!!! (12) Hieroja/Fysio (8) HiljaisenMiehenKoira (2) Hogatha (11) Huoh (63) HuonoOhjaaja (16) Idiotismia (20) IHME (12) Ii (2) Ilmaisu (11) Joulu (3) Judge-mm (1) Juhannus (5) Juhla (9) Jälki (17) Jörö (7) Kasvi (2) Keinu (2) Kepit (3) Klikkeri (8) Kokeet (16) Kokonaiskatselmus (20) Kontaktitreeni (1) Kosketusalusta (9) KotkanIhme (2) Kouluttamisesta (6) Kurssi (4) Kuva (4) KylläSeKotonaToimii (7) Kärsimystä (3) Lady (14) Laskurit (8) Laumapalkka (7) Leiri (8) Lelu (1) LukijanValinta (5) Luoksetulon pysäytys (27) Luonnon ihmeet (33) Lupaus (1) MaskunIhaNainen (4) MelkeinVerta (9) Metallikapula (5) MiniRaha (2) Motivaatio (4) MukaNopia (1) Määritelmä (3) NallePuh (2) NomNomNom (10) Nouto (1) Näytelmä (3) Ovara (1) Palkinto (5) Palkka (21) Pamaus (3) Pastori (1) Pazka (4) Pelko (2) Peltojälki (8) Penneli (15) PiskimusDomesticus (48) Pohdintaa (29) Pokkeri (1) Pyörä (5) Raippis (27) Rakenne (4) RakkimusDomesticus (219) Rauno (2) RautalankaMies (4) S-A (1) Saari (1) Selkäkierähdys (6) Seminaari (24) SpeedControlMimmi (2) SPLkesäleiri (5) Suru (19) Sydänkouluttaja (3) Säkkituoli (6) Säännöt (9) Tauko (2) Temppu (15) Terveys (66) TheBootCamp (4) TheRookieTest (2) Tilasto (2) TiuhtiViuhti (5) TOKO (30) Tottis (2) Treeni (127) Treenisuunnitelma (10) Tuikku (1) Tunnari (2) Tunnetila (98) TÄHTIHETKIÄ (20) Töissä (5) UusiVuosi (5) Vapaa-aika (70) Vappu (1) Varjelus (20) VauhtiaJaVaarallisiaTilanteita (5) Verta (13) Vetoketju (1) Vietit (23) Välineurheilu (2) W (1) Yövuoro (1) äityli-raipanheiluttaja (6) Ärrieri (1) ÄrränÄssä (6) ÖveriksMän (4)

maanantai 7. huhtikuuta 2014

Kouluttajan vastuu? Voi poloinen pohjoinen ;(


Siis voi härreguud mitä soopaa koiraihmiset toiselleen kouluttavat!

Törmäsin juutuupin ihmeellisessä maailmassa videosarjaan jossa oli kaksi täydellistä helmeä. Toinen oli C-osan ("c-osa" my leviä ass!) treeni ja toinen noudon ensimmäinen treeni. Henkilöiden puheesta ja ympäristöstä päätellen tapahtumapaikka oli erittäin pohjoinen osa kotimaatamme. En viitsi linkittää videota tähän (varsinkin kun tuo "c-osan" video sattui juuri olemaan kiivaan keskustelun kohteena ja ohjaaja on sen eetteristä poistanut vaihtanut tiedoston nimen) koska videolla näkyy neuvoja täysin noudattava pätevän tuntuinen ohjaaja sekä (rodun huomioiden yllättävänkin) hyvä ja aktiivinen koira. Ohjaajan nimi on löydettävissä ja jos linkkiä jakaisi niin pilkka osuisi ohjaajaan.

Valitettavasti videon tiedoissa ei ollut tuota kouluttajan/molarin nimeä. Hänen neuvonsa olivat näet jotakin uskomattoman ja järjettömän välimaastosta. Koiranlukutaito vielä huonommassa jamassa kuin meikäläisellä ja teoriaopinnotkin olivat näköjään jääneet lajin tutustumispäivän tasolle. Koira tarjosi moneen kertaan aktiivisuutta ja yritti ymmärtää että mitä siltä vaadittiin. No eipä sitä aktiivisuutta palkattu eikä sille koiralle kerrottu suuntaa, ei edes vihjeitä annettu vaikka moneen kertaan kauniisti pyysi ja yritti, ojan kautta metsään se lopulta lähti kun järjen ääntä ei kentältä ressukka löytänyt....

Ymmärrän hyvin mitä tuolla on tapahtunut. Kouluttajamäärät jos alueella huitelevat lähellä nollaa, niin sen oppiin mennään jonka luokse päästään. Ja jos lajia ei tunne, niin silloin sitä purematta nielee kaiken mitä kouluttaja sanoo. Vaan kyllä jumal'vita pitäisi kouluttajalla olla jokin vastuu! Ketuttaa tietysti ohjaajan puolesta joka koiraansa nyt on väärin kouluttanut ja rahansa kankkulan kaivoon heittänyt, mutta oikeasti tässä rankimman laskun maksaa se ressukka koira. Vinttihän siinä sekaisin menee kun tuollaisessa idiotismissa yrittää selvitä. Ainoa joka tässä tapauksessa selvisi ilman jälkiseuraamuksia, oli "kaiken pahan alku ja juuri" eli rahat taskuunsa käärinyt "kouluttaja".

Niin moni meistä (ja varsinkin meikäläinen!) antaa koiralleen ristiriitaisia ohjeita, ei pysty ohjaamaan selkeästi ja olemaan rehellisen mustavalkoinen. Minun oikeudentajuni mukaan (vaikka ei tämäkään aivan oikein sille koiralle ole) on vähemmän väärin saada koira sekaisin siksi että ei onnistu vaikka yrittää parhaansa kuin jos tarkoituksella ohjaa ja kouluttaa päin prinkkalaa eikä edes ota asioista selvää.
Nykyaikana, juutuupin ja kaikille auki olevan bittiavaruuden aikana, on ihan turha sanoa että tietoa ei olisi tarjolla. Ja jos koulutat, vieläpä rahastaen, niin on täysin kunniatonta kouluttaa schaissea. Nih.


Muoks.
"C-osan" video ei siis ollutkaan poistunut eetteristä vaan sen nimi on vaihdettu. Lisäksi koiran ohjaaja on lisännyt siihen koiran ja kouluttajan nimen sekä selvennyksen että aikoinaan ovat treenanneet silloisen tietotasonsa mukaisesti, kuluneet pari vuotta ovat tuoneet lisää tietoa ja tyyli on muuttunut. Koirakin on kuulemma edelleen täysissä järjen voimissaan.
Tarina päättyi onnellisesti. Mutta osoittaa, että metsien siimeksissä sattuu ja tapahtuu... ja maksajana on yleensä se syyttömin. Se koira.


8 kommenttia:

 1. Mitäää! Mää tahdon nähä sen c-osan! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin varmaan tahtoisit. Meinasin laittaa linkit mutta sitten tuli mieleen että suurin osa katsojista varmastikin kaataisi saavillisen sitä itseään ohjaajan niskaan. Ja varsinkin kun sain selville että kouluttajakin on kuulemma oppinut noista ajoista jotakin.
   Asiasta kukkaruukkuun, laitoin sulle muuten viestiä sun blogin "ota yhteyttä" jutun kautta.

   Poista
  2. Voi surkeus ja näkojään koko "ota yhteyttä"- ei edes toimi. Kun en oo mittää viestiä saanut.. Jos viitsit, laita suoraan: lepmi88@gmail.com

   Poista
 2. Mä haluun kanssa nähä:D Palaillaanko?? Sitten tuosta että itsekin taidan unohtaa joskus ja
  tuolla tokossakin Jalon tarjotessa aktiivisuutta mun pää huiteli ihan muualla. Olen yrittänyt skarpata, mutta ajoitus ontuu edelleen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ÄlyJaVäläys at gmail, sinne läks.

   Poista
 3. Ja taas tuli töistä, sä tiedät minne ohjaat linkin :D

  VastaaPoista
 4. Jep. Tämä tilanne on tuttu monista muistakin ympyröistä joita en käy listaamaan mutta sen verran eläinrakas olen, että nämä (ja varsinkin koiramaailmassa vaikuttavat) saatanan rahastajat ja "kaiken tietämyksen ihmiset" pitäisi piestä oikein kunnolla. Ei se paljon lämmitä jos koiran pää sekoitetaan ja muutaman vuoden päästä retostellaan "että hei, mä olen oppinut niistä ajoista". Joo varmaan mutta kuinkas se vituiksi koulutetun koiran pää? (joka tämän johdosta luokitellaan "asennevammaiseksi" ja heitetään syrjään kuin joku stanan huonekalu).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei se oo niin helppoa. Ja kun yhtälössä on elävä olento, niin silloin pitäisi käyttäytyä vastuullisesti. Edes yrittää.

   Mutta toisaalta.... niin minäkin Rakkimuksen kanssa yhtä kouluttajaa alussa uskoin. Metsään meni niin että oksat vaan pöllysi! Mutta täällä ruuhkasuomen alueella kun on niin helppo vilkuilla että mitä muut tekevät. Ihmettelin sitten ääneen että "hei miksikäs te noin?" ja sain vastaukseksi että "koska tämä on se oikea tapa ja härregyyd mitä sä sitten olet tehnyt!" Vasta silloin, muiden avulla, tajusin miten väärin olin toiminut. Ihan ohjeiden mukaisesti mutta väärin.
   Mitäs jos ei olisi ollut mitään toista ryhmää jota seurata? No veikkaan että tuossa tilanteessa älynväläyksen tapahtuminen oli vain ajan kysymys. Minulla kun on tapana tutkia kaikki mahdolliset videot ja ohjeet ja osallistua koulutuksiin.
   Mutta silti, pystyn samaistumaan tuohon ressukka ohjaajaan.

   Koirat ovat onneksi yllättävän joustavia. Jos ne käännetään kulkemaan oikeaan suuntaan, ne tekevät sen tyytyväisinä eivätkä kanna kaunaa tai muistele menneitä.
   Kadehdittavia olentoja :)

   Poista